Onderhoud

Voor het reinigen en/of het onderhoud van uw houten meubel of werkblad, plankenvloeren, tuinmeubelen en terrassen bieden wij producten van Woca en Biofa aan. In het bijzonder voor geoliede en gezeepte afwerking.
Uiteraard hebben we ook producten voor het onderhoud van leder of stof.

Universele harde olie
Biofa 2044

Valse doordenker

Valse doordenker...
Woca zeep natuur, wit of grijs?

Team 7 natuurolie

Natuurlijke kruidenolie van Team 7

Woca exterior

Woca multi-cleaner en -protector
Exterior oil

Geoliede meubelen

Het principe is heel eenvoudig : het hout wordt met olie verzadigd. Daardoor kan het vuil niet zo gemakkelijk in het hout dringen. Gemorste koffie of rode wijn blijft zo echt 8 minuten bovenop de tafel liggen : u krijgt rustig de tijd om dat op te nemen.

Er zijn veel verschillende soorten olie, soms is er een beetje was aan toegevoegd, wat de olie smeuïger maakt. Lees daarom best de gebruiksaanwijzing van het gekozen product.

Enkele belangrijke opmerkingen die voor bijna elke olie gelden:

  • Je moet voldoende olie gebruiken. De bedoeling is het hout te verzadigen. Anderzijds moet je wel het teveel aan olie wegwrijven na 15-20 minuten. Dan begint de olie te verharden.
  • Vodden, doeken,.. die je gebruikt hebt laat je perfect drogen. Anders is er gevaar voor zelfontbranding.
  • Respecteer de droogtijd. De tafel niet natmaken gedurende enkele dagen.

Kuisen nadien gebeurt met zeep, vette zeep. Niet met detergent, want dat ontvet en dat zou de olie maar wegnemen (en dan wordt de tafel sneller vuil). Doordat de olie IN het hout zit en niet erbovenop, blijft het hout ademen. Nabehandelen zal noodzakelijk zijn, anders neemt het hout te gemakkelijk vuil op.

Krassen kunnen weggewerkt worden met een fijne schuurspons, zelfs met fijn schuurpapier (liefst gewikkeld rond een houten blokje). Doordat de poriën van het hout open zijn, kunnen putjes en putten ook eenvoudig weggewerkt worden, zonder schuurpapier of schuurmachine. Maak het hout nat, zodat de vezels opnieuw kunnen opzwellen. Als het heel erg is gebruik je een zeer natte doek en het strijkijzer. Plaats de doek over de schade en het strijkijzer daar bovenop, Door de warmte gaat het proces sneller.

Gezeepte meubelen

Zeep is eveneens een product waarmee je hout kan verzadigen. We gebruiken het vooral bij naaldhout (den, douglas, …), maar ook soms bij beuk en eik. Niet alleen voor de keukentafel, maar ook voor de plankenvloer. Zeep is letterlijk zo oud als de straat, en in de Scandinavische landen zijn de mensen het blijven gebruiken. Soms wordt het ‘gezeepte den’ of ‘de Scandinavische methode’ genoemd. Door de zeepbehandeling blijft het hout er heel natuurlijk uitzien, het wordt wel wat grauwer en grijzer. Ook hier is nabehandeling noodzakelijk, en kunnen beschadigingen makkelijk weggewerkt worden.

Dagelijks onderhoud van een geoliede tafel

Gebruik een katoen uitgewrongen doek en wrijf daarna droog. Mag het iets meer zijn? Dan gebruik je een vette zeep zoals de natuurzeep van Woca. Deze hebben we ook in spray: dat werkt gemakkelijk. Even de ‘plantenspuit’ schudden en de zeep verstuiven over de tafel. Afkuisen met een katoenen doek of een zacht sponsje. Drogen of laten drogen.
Als er veel vuil afkomt: ga er dan nog eens over met propere zeep. De zeep zal extra beschermen tegen vuil.

Groot onderhoud van een geoliede tafel

Als een tafel intensief gebruikt wordt is het nodig om 1 keer per jaar de tafel grondig te reinigen en bij te oliën.
Gebruik intensiefreiniger en een schuurspons. Intensiefreiniger is ontvettend, ook zeepresten moeten verwijderd worden. Naspoelen, indien nodig meer dan eens.
Bedoeling is dat het hout proper, droog én vetvrij is vooraleer we met de olie aan de slag gaan..
Er zijn veel verschillende soorten olie, soms is er een beetje was aan toegevoegd, wat de olie smeuïger maakt. Lees daarom best de gebruiksaanwijzing van het gekozen product.

Bekleding

Voor zowel stof als leder geldt dat een regelmatige reiniging nodig is want stof en vuil doen uw bekleding sneller slijten.
Wekelijks stofzuigen op halve kracht met de zachte borstel is al een goed begin. Stof of lichte vlekken neem je weg met de reinigingshandschoen die eventueel is bevochtigd met gedestilleerd water. Deze tips kunnen al veel oplossen. Maar er is meer…

Leder

Onze stoelen, sofa's en relaxen kunnen in stof, maar ook in leder. Wij gebruiken meestal soepel natuurleder dat door en door gekleurd is. Het type leder bepaalt welk onderhoudsproduct moet gebruikt worden. Wij hebben een lederset (reinigen en voeden) voor elke ledersoort.
. Aniline-leder : heeft open poriën. Dit is het soepelste leder.
. Semi-aniline-leder heeft poriën die toch een finish gekregen hebben. Dit leder is nog altijd behoorlijk soepel en onderhoudsvriendelijker dan aniline leder.
. Gedekverfd leder is niet door en door gekleurd, Er zit een laag verf bovenop die het leder helemaal afsluit.
Vermijd verhitting door zon of warmtebron. Die kunnen het leder uitdrogen en bros maken. Regelmatig voeden is dan nog belangrijker dan anders.
Grondiger reinigen doe je met een specifieke reiniger, vooral armleuningen en neksteun. Daar komt huidsmeer in contact met het leder : barstjes en barsten zijn dan het gevolg.

Stof

Regelmatig (ideaal wekelijks) stofzuigen met een zachte borstel, op halve kracht houd de stof langer fris.
Vlekken en ‘ongelukjes’ : het gemorste opnemen of opdeppen. Doe dit zo snel mogelijk. En vergroot de vlek niet : als je wrijft, doe dit van buiten naar binnen. Voor niet-vette vlekken kan je de reinigingshandschoen met gedistilleerd water gebruiken.
Als je een neutraal (verdund) schoonmaakmiddel gebruikt, probeer het dan eerst uit op een onzichtbare plaats.
Vetvlekken, vooral dan op armleuningen en hoofdsteunen, zijn afkomstig van huidsmeer, en moeten ook regelmatig gereinigd worden. Wij verkopen hiervoor een goede, ontvettende spray.
Meer tips op de site van Kvadrat of Gabriel.

Micro-vezelstoffen

Soms beter bekend onder de naam ‘Alcantara’. Bij onze scandinavische meubelen wordt meestal de stof Comfort gebruikt, van Gabriël uit Denemarken. Deze stoffen zijn wasbaar op 40°. De meeste vlekken kunnen eruit met lauw water (bloed : koud water !) , een lichte detergent en een katoenen doek.
Ook microvezels zijn gevoelig voor huidsmeer : regelmatig ontvetten dus. Anders zal de stof "opwollen".

Wol

Veel goede meubelstoffen zijn gemaakt van wol. Wol is een prachtig, natuurlijk materiaal. Anti-statisch, zeer slijtvast en vuilafstotend. Onderhoud : regelmatig stofzuigen met een zachte borstel, op halve kracht. Meestal zal een stoffenfabrikant afraden om wol te wassen : het verliest dan zijn vuilafstotende eigenschap. Als het toch nodig is, gebruik dan best lauw water en een licht zeepsopje of een neutrale detergent. Vetvlekken, vooral dan op armleuningen en hoofdsteunen, zijn afkomstig van huidsmeer, en moeten ook regelmatig gereinigd worden. Wij verkopen hiervoor een goede, ontvettende spray. Andere vlekken en ‘ongelukjes’ : het gemorste opnemen of opdeppen. Doe dit zo snel mogelijk. En vergroot de vlek niet : als je wrijft, doe dit van buiten naar binnen. Als je een bepaald schoonmaakmiddel gebruikt, probeer het dan eerst uit op een onzichtbare plaats.
Geverifieerd door ExactMetrics